Düzce'ye Gelsene
tr en ar de fr ru
>
>
Osmanlı Dönemi Mimari Tarih Turu

Osmanlı Dönemi Mimari Tarih Turu

Osmanlı Dönemi Mimari Tarih Turu

Osmanlı Dönemi Mimari Tarih Turu

icon
“Osmanlı dönemi taş ve ahşap mimarinin Düzce'deki örneklerini keşfedin!“
1Orhangazi İlköğretim Okulu Nice doktorlar, mühendisler ve bir çok meslek grubuna yetenekli bireyler yetiştirmiş bir okulun hikayesine şahit olmak ister misin?
Sivil mimari örneklerinin yoğun olduğu Orhangazi Mahallesi'nde bulunmaktadır. 1928 yılında inşa edilen Orhangazi İlköğretim Okulu devlet eliyle yapılmış ilk okullardandır. Okulun bir farklı hikayesi ise Rıfat Ilgaz'ın bu okulda öğretmenlik yapmış olmasıdır.
sb81.jpg
2Akçakoca Tarihi Evleri Nesillerin yetiştiği birbirinden farklı mimarisi olan tarihi evlerin öyküsünü dinlemek ister misin?
Akçakoca İlçesi ve köyleri, sivil mimarinin güzel örneklerini barındırmaktadır. Yapılış dönemlerine ve köylerin yerleşimcilerinin kökenlerine göre bu yapılar farklı mimari özellikler taşımaktadırlar. Tarihi evlerin büyük bir kısmı, Akçakoca'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve bu tür evleriyle ünlü Yukarı Mahalle’de bulunmaktadır. 160 tarihi ev, sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Açık hava müzesini andıran sivil mimari örneği tarihi evlerin bir kısmı restore edilmiştir. Yaklaşık 150 ila 200 yıl arasında geçmişe sahip olan bu evler, üç grupta toplanmaktadır. Birinci tip tarihi evlerin tek katlı ve dikdörtgen planlı olanlarının mutfakları geniş, odaları ise dardır. İkinci tip tarihi evler ise kareye yakın dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Çok sayıda ama dar pencerelere sahiptir. Taş temel üzerine ahşap, karkas ve bağdadi tarzda yapılmışlardır. Dış yüzeyin zemin katı sıvalı, üst katı ahşap kaplamadır. Geniş ahşap çardakları vardır. Daha yakın zamanda yapılmış olan üçüncü tip tarihi evlerin ise pencereleri geniş, tavan yükseklikleri ise daha azdır. Döşemeleri ve tavanları ahşap olan evlerin dış yüzeyleri sıvalıdır.
sb60.jpg
3Hemşin Köyü Camii Maneviyat dolu yıllara meydan okuyan 185 yıllık bir serüvenin hikayesini dinlemeye ne dersiniz?
Çantı tipi camilere en iyi örneklerden biri Akçakoca’ya 15 km, Aktaş Şelalesine 7 km mesafede bulunan ve 1877 yılında Osmanlı- Rus Savaşı ardından Artvin’den gelen Hemşinlilerin kurduğu ve Hemşin köyünde bulunan Tarihi Hemşin Köyü Camii’dir. Birinci katında taş işçiliği örneği, ikinci katında ise çantı tekniği kullanılarak inşa edilen cami 150 yıla yaklaşan bir geçmişe sahiptir. Minaresinin de ahşap olduğu Hemşin Camii mihrap ve minberi, tavan işçiliği ile dikkat çekmektedir.
sb37.jpg
4Çayağzı Köyü Orhangazi Camii Miladi 1323 yılından bu güne ayakta kalan tarihe şahit olmak ister misin?
Osmanlı Devleti’nin kurucularından Orhan Gazi’nin gelip konakladığı (Miladi 1323) ve kendi adı ile anılan bir de cami yaptırdığı bilinmektedir. Sultan Orhan Camii Şerifi olarak kayıtlara geçmiş bulunan bu kültür mirasımız, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, tekrar ibadet ve ziyarete açılmıştır. Bundan 687 yıl evvel çantı tekniği ile uzun kütüklerin birbirine geçirilmesiyle, çivisiz olarak inşa olunan, Osmanlı Mescidi’nin kurulu bulunduğu alanda sarıklı mezar taşları da ayrıca dikkat çekmektedir.
sb67.jpg
5Uğurlu Köyü Yeni Meze Camii İnsan oğlunun taş işçiliği ile neler yapabildiğine şahit olmak ister misin?
Taş işçiliğinin güzel bir örneği olan cami 1885 yılında inşa edilmiştir. İçinde Osmanlılardan kalma yazıların bulunduğu cami ilimizin önemli değerlerindendir. Bahçesinde bir de su kuyusu bulunan cami çevre düzenlemesiyle de huzurlu bir ortam sunmaktadır.
sb70.jpg