Düzce'ye Gelsene
Cumayeri

Cumayeri

Düzce'nin Cumayeri bölgesinin yerlerini, mekanları, yemeklerini ve daha fazlasını keşfet!

Yer, Mekan, Yemek Ara

Cumayeri

icon
“Cumayeri ilçesi 52 km² yüzölçümüne sahip olup, doğuda Çilimli, güneyde Gümüşova, batı ve kuzeyde Sakarya, kuzeydoğuda da Akçakoca ile çevrilidir. “
İlçe nüfusu 2016 verilerine göre 13,676’dır. İlçenin 778 ha (%33) ormanlık alanı bulunmaktadır. İlçeden geçen Büyük Melen Nehri üzerinde kasım ve mart ayları arasında rafting ve kano sporlarını yapmak mümkündür. Dokuzdeğirmen köyünde bu amaca yönelik olarak kurulmuş birçok tesis bulunmaktadır.
 
Cumayeri ilçesi 52 km² yüzölçümüne sahip olup, doğuda Çilimli, güneyde Gümüşova, batı ve kuzeyde Sakarya, kuzeydoğuda da Akçakoca ile çevrilidir. İlçe nüfusu 2016 verilerine göre 13,676’dır. İlçenin 778 ha (%33) ormanlık alanı bulunmaktadır. İlçeden geçen Büyük Melen Nehri üzerinde kasım ve mart ayları arasında rafting ve kano sporlarını yapmak mümkündür. Dokuzdeğirmen köyünde bu amaca yönelik olarak kurulmuş birçok tesis bulunmaktadır.

Cumayeri-Dokuzdeğirmen köyü yanından geçen Büyük Melen Nehri raftinge elverişli 13 km parkuru ile Türkiye’nin 3. büyük rafting sporlarının yapıldığı yerdir. İlçe merkezine 3 km mesafede bulunan Dokuzdeğirmen köyü, içinden geçen Melen Çayı üzerine kurulmuş 9 adet su değirmeninden dolayı bu isimle anılmaktadır. Yılın her döneminde profesyonel rafting ve kano yapılmaktadır.
 
150 yillik bir tarihi geçmisi olan Cumayeri Ilçesi, önce Çevrik Köyü adi altinda Büyük Melen Çayi kenarinda kurulmus, yerlesim daha sonra bataklik ve buna bagli sitma hastaligi nedeniyle bati gölgelerine kaymistir. Hizla gelisen Çevrik Köyü 1968 yilinda CUMAYERI adi altinda Belediye olmustur. Belediye olduktan sonra kuzey batisinda bulunan Seydibucak Köyü ile birleserek, 5 mahalleden (Orta, Çevrik, Yenimahalle, Mehmet Akif, Yaka) meydana gelmistir.

Cumayeri, ilk önce yakininda bulunan Gümüsova beldesi ile birleserek 19.06.1987 ve 3392 Sayili Kanunla CUMAOVA adi altinda ilçe olmustur. Anca 27 Aralik 1993 günve 3949 sayili Kanun geregi adi Cumayeri Ilçesi olarak degistirilmis ve Gümüsova Beldesi 18 köyle birlikte Ilçemizden ayrilarak müstaik ilçe olmustur.
Düzce ovasinin bati ucunda yer alan Cumayeri ilçesi arazinin düz ve verimli, çerçevesinde bulunan diger yerlesim birimlerinin merkezi durumunda büyük bir pazara sahip olmasi gibi önemli sebeplerden dolayi ekonomik gelismesini hizla gerçeklestirmektedir. Ayrica Cumayeri ve köylerinde yetistirilmekte olan ekonomik degeri çok yüksek ihracat bitkisi findigin ve findiga dayali olarak kurulan fabrikalarin bu gelismede ve bölgesel kalkinmada önemli katkisi olmustur.